Karácsonyi receptek
- 1kg (barna)cukor;
- 3dl víz;
- ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom;
- bevonáshoz: csokoládés tortabevonó;
Elkészítése:
A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra.
Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.
Szaloncukor
Jó étvágyat hozzá!!!!!!!!!!
- 500 g liszt
- 200 g olvasztott vaj
- 50 g porcukor
- 10 g élesztő
- 150 ml tej
- 1 tojássárga
- 10g só
- 10 g vaníliás cukor
- fél citrom héja
- 1 egész tojás és 2 tojássárga a kenéshez
Forrázott töltelék:
- 500 g dió vagy mák (vagy fele-fele)
- 1 citrom héja (a dióhoz)
- fahéj (a mákhoz)
- 1 narancshéja + pici szegfűszeg (a mákhoz)
- 260 g cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 300 ml víz
elkészítés
- A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
- Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig.
- Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
- A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
- Kihűtjük a tölteléket.
- A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
- Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
- A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
- A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
- Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
- Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
- Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.
előkészület: 10 perc
főzés: 3 perc
sütés: 35 perc
Diós és mákos bejgli Jó étvágyat!!!!
- 3 db sertésköröm
- 1 db farok
- 3/4 kg bőr
- 2 kg sovány csülök (első)
- 5 tk só
- 3 tk egész feketebors
- 6-7 nagy gerezd fokhagyma
- 2 cső szárított fűszerpaprika
- 1 db cseresznyepaprika
- 5 l víz
- őrőlt paprika a díszítéshez
8 főre
elkészítés
- A hozzávalókat megtisztítjuk, ha kell a szőrt leborotváljuk vagy leperzseljük.
- Egy nagy fazékba 5 liter hideg vízbe feltesszük a húsokat, időnként lehabozzuk. Lassú tűzön főzzük, ha már nem képződik hab, beletesszük a fűszereket és kb. 5 órát főzzük. Akkor van készen, ha a csontról könnyen lejön a hús.
- Leszűrjük a levét egy külön fazékba és félórás pihentetés után leszedjük a zsírt a tetejéről. A zsír nagyját kanállal, a maradékot itatós papírral szedjük le.
- A csülköt, a körmöket és a farkat kicsontozzuk, tálakba elosztjuk, ha valaki szereti, bőrt is tehet bele. (A felesleges bőrt kidobjuk.)
- A zsírtalanított levet elosztjuk a tálakba.
- A tálakat hűvös helyen (pl. hideg kamrában) tároljuk, hogy jól megdermedjen a kocsonyánk.
- A dermedés után őrőlt paprikával díszítjük.
Előkészület: 30 perc
Főzés: 300 perc
Kocsonya
Jó étvágyat!!!
- 22 dkg liszt 4 főre
- 10 dkg őrölt mandula
- 10 dkg porcukor
- 17 dkg vaj (vagy 10 dkg vaj és 5 dkg zsír),
- csipet só
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 kk sütőpor (elhagyható)
- 1 tojás
- reszelt citromhéj ízlés szerint (elhagyható)
A díszítéshez:
- 10 dkg olvasztott fehér csokoládé
- 2 dkg vaj
- 10 dkg kókuszreszelék
előkészület: 15 perc
sütés:10 perc
elkészítés
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük.
- Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a fenyőfákat, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
- Előmelegített sütőben készre sütjük, kihűtjük, és ezt követően díszítjük.
- A díszítéshez a fehércsokoládét a vajjal és kevés vízzel felolvasztjuk. A fenyőfák oldalait először az olvasztott fehércsokoládéba, majd a kókuszreszelékbe mártjuk, és rácsra helyezzük, megszárítjuk.
sütési hőfok: 180 °C
Havas fenyő
Jó étvágyat!!!
- 3 egész tojás
- 50 g liszt, átszitálva
- 200 g kókuszreszelék
- 100 g étcsoki , vízgőz felett megolvasztva
- 100 g őrölt mogyoró (lehet mandula vagy dió is)
- 100 g cukor (lehet barnacukor is)
- 1 tk fahéj (vagy fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék)
- 1/4 tk szódabikarbóna
hempergetéshez
- vaníliás kristály-, és porcukor
4 főre
előkészület: 30 perc
sütés: 20 perc
elkészítés
- Készítsük elő gondosan az alapanyagokat.
- Egy tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a kókuszreszeléket, az őrölt mogyorót, a fűszert és a szódabikarbónát.
- Egy másik tálba tegyük a tojásokat, majd a cukorral keverjük simára.
- Adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, s ezzel is alaposan dolgozzuk össze.
- Fokozatosan vegyítsük össze a tojásos keveréket a száraz hozzávalókkal, egészen addig, míg egynemű masszát nem kapunk.
- 2 órára tegyük hűtőbe a tésztakeveréket, hogy jól megdermedjen, így könnyű lesz majd formázni.
- A sütőt 160 fokra melegítsük elő, két tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral.
- Formáljunk golyókat a masszából, majd először kristálycukorban, majd a porcukorban is alaposan hempergessük meg őket. Így nem olvad el rajtuk a cukor, hanem szép "havas" lesz a tetejük.
- Tegyük lemezre őket, és az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre őket.
- Akkor jók, ha a tetejük szépen megrepedezik, s hozzájuk érve már nem esik össze a tészta.
Csokis-kókuszos drazsépuszedlik
Jó étvágyat!!!