Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Karácsonyi receptek

 

  • 1kg (barna)cukor;
  • 3dl víz;
  • ízesítő anyagok: darált dió, kakaó, mogyoró, marcipánmassza, kókusz, citrom;
  • bevonáshoz: csokoládés tortabevonó;

Elkészítése:

A cukrot a vízzel főzzük addig, amíg szálasodni nem kezd. Vékony drótból hajlítsunk gyűrűt, mártsuk bele a masszába, és próbáljunk meg buborékot fújni úgy, mintha szappanbuborékot fújnánk. Ha ez sikerül, akkor már megfelelő a cukor állaga. A masszát öntsük vízzel kiöblített porcelántálba, öntsünk a tetejére is egy kis vizet, és tegyük hideg helyre. Amikor már nem meleg, akkor fakanállal keverjük addig, amíg hófehér pép nem lesz belőle. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítőket. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenhető legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra.
Ha szeretjük, vonjuk be csokoládéval. Selyempapírt és színes csomagolókat vágjunk méretre, rojtozzuk be szélét, és csomagoljuk be a cukorkákat.

 

                                                              Szaloncukor

Jó étvágyat hozzá!!!!!!!!!!

 

 

 

 

  • 500 g liszt
  • 200 g olvasztott vaj
  • 50 g porcukor
  • 10 g élesztő
  • 150 ml tej
  • 1 tojássárga
  • 10g só
  • 10 g vaníliás cukor
  • fél citrom héja
  • 1 egész tojás és 2 tojássárga a kenéshez

Forrázott töltelék:

  • 500 g dió vagy mák (vagy fele-fele)
  • 1 citrom héja (a dióhoz)
  • fahéj (a mákhoz)
  • 1 narancshéja + pici szegfűszeg (a mákhoz)
  • 260 g cukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 300 ml víz

 

 

elkészítés 

  1. A hideg tej egyik felében elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a másikban a vajat, a tojássárgáját, a sót és a citromhéjat.
  2. Összegyúrunk mindent a liszttel, gyors mozdulatokkal. Száraz, hűvös helyen pihentetjük a tésztát 15 percig.
  3. Ezalatt összeállítjuk a tölteléket: felrorraljuk a cukrot a vízzel 1 percig.
  4. A diót, a mákot összekeverjük az ízesítőkkel, majd leforrázom a cukorsziruppal. De nem biztos, hogy  felveszi az összes szirupot. ha kevés a szirup, és nem áll össze a töltelék, tehetünk hozzá lekvárt vagy mézet.
  5. Kihűtjük a tölteléket.
  6. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, és lemérjük hány gramm, mert ugyanennyi súlyú töltelék kell majd hozzá.
  7. Kinyújtjuk a tésztát kb 4-5 mm vékonyra. Próbáljuk meg sarkosra, mert akkor lesz szép a kész bejgli.
  8. A tölteléket vagy egyenletesen rálapogatjuk a tésztára, vagy 2 zacskó közt kinyújtjuk, és úgy tesszük a tésztára.
  9. A 2 rövidebb oldalán ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, majd feltekerjük, és kicsit meghengergetjük, hogy szép egyenletes legyen, majd egy picit meglapogatjuk.
  10. Tepsibe tesszük, megkenjük a 2 sárgája és 1 egész tojás keverékével, és megvárjuk, amíg teljesen megszárad. Majd megkenjük ismét, és ismét megvárjuk, míg megszárad.
  11. Egy villával 4-szer, 5-ször megszurkáljuk, és mehet a sütőbe.
  12. Ha kicsit szétnyílik, vagy eldeformálódik, még forrón 2 vágódeszka segítségével segíthetünk rajtuk.

előkészület: 10 perc

 

főzés: 3 perc

sütés: 35 perc

Diós és mákos bejgli                    Jó étvágyat!!!!

 

 

 

 

 

  • 3 db sertésköröm
  • 1 db farok
  • 3/4 kg bőr
  • 2 kg sovány csülök (első)
  • 5 tk só
  • 3 tk egész feketebors
  • 6-7 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 cső szárított fűszerpaprika
  • 1 db cseresznyepaprika
  • 5 l víz
  • őrőlt paprika a díszítéshez

8 főre

elkészítés 

  1. A hozzávalókat megtisztítjuk, ha kell a szőrt leborotváljuk vagy leperzseljük.
  2. Egy nagy fazékba 5 liter hideg vízbe feltesszük a húsokat, időnként lehabozzuk. Lassú tűzön főzzük, ha már nem képződik hab, beletesszük a fűszereket és kb. 5 órát főzzük. Akkor van készen, ha a csontról könnyen lejön a hús.
  3. Leszűrjük a levét egy külön fazékba és félórás pihentetés után leszedjük a zsírt a tetejéről. A zsír nagyját kanállal, a maradékot itatós papírral szedjük le.
  4. A csülköt, a körmöket és a farkat kicsontozzuk, tálakba elosztjuk, ha valaki szereti, bőrt is tehet bele. (A felesleges bőrt kidobjuk.)
  5. A zsírtalanított levet elosztjuk a tálakba.
  6. A tálakat hűvös helyen (pl. hideg kamrában) tároljuk, hogy jól megdermedjen a kocsonyánk.
  7. A dermedés után őrőlt paprikával díszítjük.

Előkészület: 30 perc

Főzés: 300 perc

Kocsonya

Jó étvágyat!!!

 

 

 

 

 

  • 22 dkg liszt                                          4 főre
  • 10 dkg őrölt mandula
  • 10 dkg porcukor
  • 17 dkg vaj (vagy 10 dkg vaj és 5 dkg zsír),
  • csipet só
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 kk sütőpor (elhagyható)
  • 1 tojás
  • reszelt citromhéj ízlés szerint (elhagyható)

A díszítéshez:

  • 10 dkg olvasztott fehér csokoládé
  • 2 dkg vaj
  • 10 dkg kókuszreszelék

előkészület: 15 perc

sütés:10 perc

 

elkészítés 

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és egy órára hűtőbe tesszük.
  2. Ezt követően a tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, kiszaggatjuk a fenyőfákat, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük.
  3. Előmelegített sütőben készre sütjük, kihűtjük, és ezt követően díszítjük.
  4. A díszítéshez a fehércsokoládét a vajjal és kevés vízzel felolvasztjuk. A fenyőfák oldalait először az olvasztott fehércsokoládéba, majd a kókuszreszelékbe mártjuk, és rácsra helyezzük, megszárítjuk.

sütési hőfok: 180 °C

 

Havas fenyő

Jó étvágyat!!!

 

 

 

 

  • 3 egész tojás
  • 50 g liszt, átszitálva
  • 200 g kókuszreszelék
  • 100 g étcsoki , vízgőz felett megolvasztva
  • 100 g őrölt mogyoró (lehet mandula vagy dió is)
  • 100 g cukor (lehet barnacukor is)
  • 1 tk fahéj (vagy fél teáskanál mézeskalács fűszerkeverék)
  • 1/4 tk szódabikarbóna

hempergetéshez

  • vaníliás kristály-, és porcukor

 

4 főre

előkészület: 30 perc

sütés: 20 perc

elkészítés 

  1. Készítsük elő gondosan az alapanyagokat.
  2. Egy tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a kókuszreszeléket, az őrölt mogyorót, a fűszert és a szódabikarbónát.
  3. Egy másik tálba tegyük a tojásokat, majd a cukorral keverjük simára.
  4. Adjuk hozzá a felolvasztott csokoládét, s ezzel is alaposan dolgozzuk össze.
  5. Fokozatosan vegyítsük össze a tojásos keveréket a száraz hozzávalókkal, egészen addig, míg egynemű masszát nem kapunk.
  6. 2 órára tegyük hűtőbe a tésztakeveréket, hogy jól megdermedjen, így könnyű lesz majd formázni.
  7. A sütőt 160 fokra melegítsük elő, két tepsit pedig béleljünk ki sütőpapírral.
  8. Formáljunk golyókat a masszából, majd először kristálycukorban, majd a porcukorban is alaposan hempergessük meg őket. Így nem olvad el rajtuk a cukor, hanem szép "havas" lesz a tetejük.
  9. Tegyük lemezre őket, és az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük készre őket.
  10. Akkor jók, ha a tetejük szépen megrepedezik, s hozzájuk érve már nem esik össze a tészta.

Csokis-kókuszos drazsépuszedlik

Jó étvágyat!!!

 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép


Elérhetőség


Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 96539
Hónap: 567
Nap: 14